Stadstuinen: Oases van rust

  • Wat typeert de stadstuin?
  • Waarin verschilt de stadstuin van een daktuin?
  • Hoeveel onderhoud vraagt een stadstuin?
Nood aan wat rust en groen in een drukke leefomgeving? Wanneer u in een stadscentrum woont, is het fijn om na een drukke dag terug tot uzelf te kunnen komen in uw tuin. Vertrouw daarom op het gericht tuinadvies van de tuinarchitect om uw stadstuin om te toveren in een oase van rust. Geen arbeidsintensieve tuin, maar een plekje om buitengewoon te genieten. Heeft uw stadswoning geen tuin? Bekijk met de tuinarchitect de mogelijkheden voor een gezellige daktuin.

Wat typeert de stadstuin?

Een stadstuin is meestal omsloten door muren en schuttingen. Deze beslotenheid creëert enerzijds een patio-achtige sfeer en anderzijds ook een microklimaat. Wanneer de tuinarchitect een stadstuin ontwerpt, dient hij dan ook rekening te houden met specifieke technische aspecten.
Door het microklimaat is het mogelijk om enkele mediterrane of vorstgevoelige planten te laten groeien die in andere tuinen niet aarden. Ideaal voor wat extra kleur en geur! Bij de opmaak van het tuinontwerp houdt de tuinarchitect ook rekening met lijnvoering en planten die uw stadstuin optisch groter of breder laten lijken.

Waarin verschilt de stadstuin van een daktuin?

Ook de daktuin wint steeds meer aan populariteit in stedelijke gebieden. Wanneer de tuinarchitect een stadstuin dient te realiseren op een dak, moet hij echter met nog meer technische aspecten rekening houden. Denk maar aan draagkracht, waterafvoer en wortelbestendigheid. Een groot voordeel van de daktuin is de isolerende functie.
Ook de daktuin heeft een microklimaat, maar in tegenstelling tot een stadstuin op de begane grond, staan de planten hier vaak bloot aan wind en koude. Daktuinen dragen trouwens bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot en helpen de luchtkwaliteit in steden verbeteren. Tevens wordt regenwater er vertraagd afgegeven waardoor riolen minder belast worden bij een stevige regenbui.

Hoeveel onderhoud vraagt een stadstuin?

Een kleinere omsloten tuin vraagt in principe weinig onderhoud. Wanneer de tuinarchitect uw stadstuin ontwerpt, houdt hij hier bovendien ook rekening mee bij de plantenkeuze. Zo gebruiken we steeds doorlevende struiken en vaste planten in plaats van één-jarigen. groenblijvende planten dragen ertoe bij dat uw tuinkamer het hele jaar mooi oogt.

Komt u al helemaal tot rust bij het zien van de foto’s hieronder? Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak

stads- en daktuinen