Stadstuin te Borgerhout

Waarom werd de hulp van de tuinarchitect ingeroepen?

De tuin van deze stadswoning was volledig overwoekerd en amper toegankelijk. Het zorgde echter wel voor een groene oase in de stad en er was geen storend zicht op de achterliggende gebouwen. De klant klopte bij de tuinarchitect aan met de vraag er een gezellige stadstuin van te maken die perfect bij de woning past en is opgedeeld in verschillende zithoekjes.

Gezelligheid en verschillende zithoekjes waarvan één overdekt, waren de voornaamste wensen. Indien mogelijk mocht de tuinarchitect ook een zwemvijver integreren in de nieuwe tuin.

Hoe pakte de tuinarchitect dit project aan?

Eerst moest de tuin volledig worden leeggemaakt. De betonnen tuinmuren werden geschilderd en vormen nu een achtergrond voor klimplanten en bloemdragende planten die voor sfeer en gezelligheid zorgen. Enkele geleide fruitbomen, fruitstruiken en druivelaars zorgen ervoor dat de klant letterlijk de vruchten van zijn tuin kan plukken. De achterliggende gebouwen werden weggewerkt met wintergroene geleide bomen met lichte bladstructuur die het zonlicht filteren.

Tegen de woning ligt een 1ste terras. Via een bruggetje langsheen de biologische moerasfilter bereikt men een 2de terras overdekt door een kapschuur met tuinhaard. De L-vormige zwemvijver maakt een visuele verbinding tussen de woning en de tuin.

Hoe reageerde de klant?

“Het was best een hele investering, maar het bleek het meer dan waard. We hadden er dan ook geen idee van dat de tuinaanleg zo intensief zou zijn. We genieten echt elke dag van onze tuin, we ontvangen vrienden en familie en deze zeggen ons vaak: “Ongelooflijk dat je dit kan creëren in het midden van de stad. Zo’n oase van rust is het hier.” We zitten dikwijls tot in de late uurtjes in onze kapschuur, gezellig bij de open tuinhaard. Ook onze kinderen gebruiken de tuin veel. Tijdens de blok om te studeren en nadien waren er hier regelmatig studentenfeestjes waarin de zwemvijver natuurlijk voor veel plezier zorgt. Ook wijzelf genieten volop van de zwemvijver die aangenaam verwarmd wordt met een warmte-captatienet op het dak. “

stadstuin zwemvijver borgerhout