Japanse tuin: Het Verre Oosten zo dichtbij

  • Welke types Japanse tuinen onderscheiden we?
  • Waarom uw Japanse tuin eigenlijk geen Japanse tuin is?
  • Welk onderhoud vraagt een Japanse tuin?
Geen betere plek om te ontsnappen aan de dagelijkse stress dan een Japanse tuin. Deze tuin zit vol symboliek en straalt een enorme rust en evenwicht uit. Een harmonieus paradijs waar het heerlijk vertoeven is! Geen idee hoe u begint aan de aanleg van uw tuin? De tuinarchitect heet u welkom, of ‘youkoso’ zoals ze in Japan zeggen, voor een inspirerende reis naar uw achtertuin.

Welke types Japanse tuinen onderscheiden we?

U kan bijvoorbeeld kiezen voor een landschapstuin of ‘tsukiyama’, wat zoveel betekent als ‘kunstmatige heuvel’. Dit type Japanse tuin wordt gekenmerkt door heuveltjes en veelal ook door bruggen en watervallen. Een andere optie is de theetuin of ‘chaniwa’. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor de theeceremonie in het bijhorende theehuis.
Van een zen-tuin of ‘karesansui’ heeft u vast al gehoord. Dit type wordt ook vaak droge tuin of rotstuin genoemd en wordt gekenmerkt door oppervlaktes met kiezelstenen waarin grotere rotsblokken zijn geplaats. Een tuin gewijd aan meditatie!

Waarom uw Japanse tuin eigenlijk geen Japanse tuin is?

Slechts een kleine groep Japanse professionals beheerst de kennis en kunde om een Japanse tuin aan te leggen. Wat weinig mensen weten, is dat u zich voor de realisatie van een échte Japanse tuin aan zeer strikte traditionele regels dient te houden. Deze maken geen deel uit van onze westerse cultuur en vergen bovendien jarenlange studie, ervaring en toewijding.
U kiest dus eigenlijk voor een oosters geïnspireerde tuin waarin de 3 basiselementen water, steen en de kleur groen terug te vinden zijn. Sowieso een tuin die een geweldige rust uitstraalt!

Welk onderhoud vraagt een Japanse tuin?

Een met zorg aangelegde Japanse tuin vraagt ook om het nodige onderhoud. Al hangt veel af van de keuze van de planten uiteraard. Indien u vooral de elementen steen en water integreert, zal u minder werk hebben om uw tuin in balans te houden dan wanneer u bijvoorbeeld met veel bamboe en bonsaibomen werkt.
Uiteraard wordt het tuinadvies van de tuinarchitect hiervoor afgestemd op hoeveel tijd u wil en kan besteden aan uw tuin.

Komt u al helemaal tot rust bij het zien van de foto’s hieronder? Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak

japanse tuinen