Landschapstuinen: de versmelting van tuin en landschap

  • Wat typeert de landschapstuin?
  • Welke planten en materialen zijn hiervoor geschikt?
  • Hoe onderhoudsvriendelijk is zo’n landelijk tuinontwerp?
Een tuinontwerp laten opmaken door de tuinarchitect is kiezen voor maatwerk. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals uw eigen ideeën en wensen, alsook uw woon- en leefsituatie. Wanneer u uw oog heeft laten vallen op een landschapstuin, laat de tuinarchitect zijn oog vooral vallen op de omgeving.

Wat typeert de landschapstuin?

Bij een landelijk tuinontwerp is het belangrijk dat uw tuin zodanig in de omgeving wordt geïntegreerd dat u amper ziet waar de tuin eindigt en het weidse landschap begint. De grootste troef van zo’n landelijk tuinontwerp is dan ook dat uw tuin visueel veel ruimer lijkt. Maar de ongedwongen en natuurlijke sfeer primeert!
Hier ontsnapt u pas echt aan de dagelijkse beslommeringen. Een landschapstuin brengt de rust van bossen, meren en velden tot aan uw voor- en achterdeur!

Welke planten en materialen zijn hiervoor geschikt?

Voor een landelijk tuinontwerp is de keuze van de planten afhankelijk van de omgeving. Bent u omringd door bos? Dan zal de tuinarchitect planten kiezen die voor een natuurlijke overgang naar de hogere bomen zorgen. Omringd door velden? Dan zal u misschien samen opteren voor weelderige grassen of een extra waterpartij.
Bij een landelijk tuinontwerp wordt er sowieso voldoende begroeiing voorzien waar zich vaak slingerende paden doorheen kronkelen. Voorde bestrating en terrassen wordt meestal voor natuurlijke materialen gekozen.

Hoe onderhouds vriendelijk is zo’n landelijk tuinontwerp?

Gazons en terrassen vragen uiteraard weinig onderhoud. Maar ook grotere groepen planten snakken amper naar aandacht. Bovendien krijgt u hierover ook heel gericht tuinadvies van de tuinarchitect. Laat ons dus zeker weten hoeveel tijd u aan het onderhoud van uw tuin wenst te spenderen, dan houden we daar rekening mee bij de plantenkeuze.
Zo kan u bijvoorbeeld kiezen voor traag groeiende planten zoals taxus of beuk. En los groeiende heesters zoals rododendron, hortensia en sneeuwbal vragen uiteraard nog minder onderhoud dan hagen.

Komt u al helemaal tot rust bij het zien van de foto’s hieronder? Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak

landschapstuinen